SeniorNet Swedens årsstämma 7 april 2017 klockan 14.00-19.00

Minnesanteckningar av Marianne Pettersson ordförande

Stämmodeltagarna strömmade in redan före klockan 14.00 för registrering och kaffe med en smörgås. Jag kände igen en handfull av de 86 röstberättigade från 21 klubbar.

Mötesordföranden John-Eric Ericsson från Upplands Väsby inledde stämman klockan 15.00 med en rolig historia. Sedan vidtog upprop av röstlängden och dagordningen godkändes och arbetet kom igång.
Plötsligt begärde en ledamot ordet och berättade om terrorattacken på Drottninggatan. Ordförande gav oss en paus på 10 minuter för att kontakta våra familjer. Det kändes overkligt; ingen pratade utan många gick ut i vestibulen och ringde. Jag ringde min dotter Eva som var orolig.

Stämman återgick till ärendena som flöt på tills vi kom till Budget för 2017 och Arvodering av styrelsen. Lars Lindstammer som avgick efter 6 år som ekonomiansvarig visade en bra ekonomi på över en miljon efter några magra år. Men sade Lars, vinsten ska gynna medlemmarna, så han fick gehör för sitt förslag att klubbarna får dela på 500,000 kronor vid en extra utbetalning i juni. Det gynnar klubbar med under 100 medlemmar. Styrelsen får dela inom sig på ett basbelopp, dvs drygt 44,000 kronor.

Därefter vidtog styrelseval. Valberedningen hade inget förslag på ordförande men valet av ledamöter gick bra.

Vi fick en 15 minuters paus och deltagarna uppmanades att hitta en kandidat till ordförandeposten. Jag pratade med sammankallande i valberedningen, Lennart Lundquist från Nacka. Nej, man hade inte kontaktat klubbarna norr om Gävle. Jag påminde om, numera avlidne, Bo R Svensson från Sollefteå som klarat av en upprorisk stämma som nyvald ordförande. Motionerna hade strömmat in; Bo hade ordnat dem efter teman och fick deltagarna att behandla dem i klump. Jag omvaldes som sekreterare och hade trevliga styrelsemöten under Bos ledning.

När förhandlingarna återupptogs fanns det fortfarande inget förslag. Det blev en livlig diskussion. Ingen vill tydligen arbeta med att sätta SeniorNet främst bland organisationer som lär ut datorkunskap. Trots satsningar har vi idag bara knappt 9,000 medlemmar. Jag berättade vid samtal om min önskan att få lista på medlemmar som ej betalat för att kunna ringa upp. Idag avförs de bara.

Idag har SeniorNet en t f ordförande, Arne Eriksson Östersund, nyvald ledamot att leda arbetet tills en ordförande hittas av gamla valberedningen samt den nya styrelsen. Ny är den förvisso, endast två ledamöter kvarstår bl. a vice ordföranden, som avböjt att bli ordförande. Jag undrar förstås varför personen åtog sig uppdraget. Styrelsen hade inte dragit jämt under 2016 berättade sammankallande valberedare. Jag häpnade!

Nästa problem var att hitta en tredje deltagare till valberedningen. Inget napp under sittande förhandling så nya valberedningen får leta fram en tredje person!

Kan klubbarna klara sig utan en riksstyrelse? Vi bör nog fundera på detta med tanke på brist av villiga kandidater till SeniorNet Sweden.

Motionerna var bara fyra; alla avslagna av styrelsen men motion 1 och 3 bifölls av stämman. Den första fastställde att enskild motion ska godkännas i klubben med underskrifter. Den tredje fastslog att varje klubb väljer vilket studieförbund man vill samarbeta med. Motion två hade föreslagit en mandatperiod på 2 år för årsstämman som avslogs. Fjärde motionen löd som nummer ett men där hade styrelsen föreslagit att nya styrelsen skulle fundera på enskild motion; den avslogs.
Många och häftiga diskussioner bl a om Internetklubbens rätt att bara ha en underskrift på sina motioner. De behandlar motionerna på sina styrelsemöten via internet.

Mötet avslutades 19.20 med förvirring; vem skulle mötesordföranden lämna klubban till? Det blev den nya styrelsen!

Nu visste jag inte hur jag skulle ta mig hem eftersom all färdtjänst var inställd enligt Resegarantin. Även bussar och tunnelbana var ur trafik. De flesta mötesdeltagarna gick direkt till den gemensamma middagen för att fira SeniorNet 20 år. Medan jag satt i entrén, kom f d ordföranden med Dagny Carlsson, 105 år, bloggare och en gång min elev på Sockerbiten i Solna. 95 år gammal lärde hon sig använda en dator! Glatt återseende, Dagny kom ihåg mig, hon övertog nybörjarkursen när jag slutade. Hon var hedersgäst på middagen, känd från många programdeltagande i TV!

Jag ringde min dotter Eva som skulle försöka ta sig från Trappvägen i Stocksund till Lignagatan 8 vid Hornstull. Hon ringde snart igen; hon hade inte ens kunnat köra ut från Stockholmsvägen upp på E 18. All trafik stod stilla, även bussar och tunnelbanan. Men Eva hade ordnat en övernattning åt mig hos sin kompis Carin.

Jag gick ut på Hornsgatan där förvirrade människor inte riktigt visste vad de skulle göra. Det kom två lediga taxibilar som genast snappades upp. Någon sade plötsligt att tunnelbanan börjat gå egen. Jag och andra gick till T-banestationen Hornstull. Inget krångel. Nere på perrongen behövde jag bara vänta 2 minuter på tåget mot Mörby C. Passagerare mot Hässelby och Kista uppmanades att byta vid Slussen eller Gamla stan eftersom station Centralen var avstängd. När vi körde genom den tysta, ödsliga Centralen kändes det otäckt. Vi kände av terrorattacken med rysningar. Det var alldeles tyst i vagnen.

Eva hämtade mig vid stationen och redan klockan 20.50 satt vi och åt middag medan vi lyssnade på TV-utsändningen från Drottninggatan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*