Digital analfabet

Solveig Engdahl 5 januari 2015

Är Du en Digital Analfabet?

Ja, det är faktiskt så, att inte vara delaktig i dagens digitala samhälle har jämförts med att inte kunna läsa och skriva.

Vi lever i en digital värld. En värld som förändras hela tiden och där allting finns inom räckhåll. Överallt. Hela tiden. Nu. Det är en värld där det ställs krav på nya färdigheter och ny kunskap. Så länge det bara handlade om datorer som gjorde företagen och samhället effektivare kunde vi välja att stå utanför, att hålla oss till det gamla. Vi behövde inte bry oss. Men idag handlar det inte bara om datorer. Internet och därmed kommunikation har tillkommit, både mellan människor, saker och omvärlden.

Därför blir det så mycket svårare att stå utanför. Det går inte längre att värja sig utan att bli ohjälpligt efter; ungefär som att inte kunna läsa och skriva. Det har hänt mycket under vår livstid som förändrat våra liv, men inget så revolutionerande som den digitala världens utveckling och spridning.

Jag är 76 år. Jag hamnade i datorvärlden redan på 60-talet då det laboratorium jag arbetade på började utnyttja datorer. Sedan dess har jag arbetat med utveckling av datorstöd för sjukvården. Jag har alltid betraktat datorn som ett verktyg, ett redskap att få något gjort, för användarna. Gör den inte nytta – släng ut den. Har aldrig sett något självändamål med datorn. Är inte tekniker eller programmerare.

Persondatorerna som var de första datorerna avsedda för privat bruk i hemmet tycker jag har varit, och är delvis fortfarande, för komplicerade för någon som är totalt tekniskt ointresserad. Jämför med bilen. I dess barndom sa man ”bilar är inte för gemene man, de kräver för stor teknisk kunskap”. Att köra bil idag kräver kunskaper men knappast av teknisk natur.

I och med surfplattorna och de smarta telefonernas genombrott, ungefär 2007, blev läget helt annorlunda. De är avsevärt lättare att hantera och kräver ganska lite för att fungera. Det krävs några grundläggande och initiala handgrepp, mest registreringar av olika uppgifter och inställningar för säkerhet. Det största problemet är friheten, det finns så många alternativ.

Idag har jag en surfplatta och en smart telefon (iPad och iPhone). Jag sköter via dem, oberoende av plats, i princip allt i min vardag; Telefoni både röst och bild. Text- och bildmeddelande (i form av SMS och MMS). E-post. GPS. Adressbok och kalender (har inga andra). Kamera, bilder och foton för ’kom-i-håg’. TV (Svt Play m fl) och radio. Dessutom söker jag fakta och uppgifter på internet. Slår upp tidtabeller och köper biljetter och andra varor. Jag lånar böcker på biblioteket, läser min dagstidning, gör mina bankaffärer och självdeklaration. Det är så oändligt mycket att det går inte att beskriva allt. Men sociala medier är också kul, att vara på Facebook och följa vad barn, barnbarn och vänner gör. Jag har en skrivare hemma som jag ibland men inte särskilt ofta använder. Jag har ju telefonen med mig. Alltid, eftersom jag också har mitt SL-kort i samma fodral. Jag är medveten om att jag, genom min långa erfarenhet är en väldigt ovanlig användare.

Men jag anser att normal läskunnighet för alla borde vara att ha och använda E-post, betala räkningar, ta bilder samt söka på internet. Att kunna hantera ” se vår hemsida …..” ska vara ett självklart minimum.

Seniornet Danderyd, som jag var med och startade för ca 15 år sedan, är en förening som syftar till att sprida kunskap och erfarenhet om den digitala världen enligt principen ”äldre lär äldre”. Där får man ställa alla frågor, våra handledare svarar på det de kan och försöker ta reda på det de inte kan. Kort sagt en informell och kravlös miljö för den som vill lära sig mer. Vi finns i Kevinge Seniorboende, Edsviksvägen 1A. För mer information ring gärna vår ordförande 08-622 52 52 eller vår informatör 08-758 19 89